Kondoleans / Gäst på begravning

Begravningar i Kiruna med omnejd

Kondoleans

När man får kännedom om ett dödsfall är det en fin gest att personligen höra av sig till de anhöriga för att visa sitt deltagande i sorgen. Det är oftast sorgehuset som har behov av att få prata, så att finns till hands och lyssna är ett bra sätt att visa sitt stöd.

Att skicka en bukett kondoleansblommor till de anhöriga är ett vanligt sätt att visa omtanke. Det görs enkelt via vår minnessida eller hos Djungelstugan i Kiruna.

cellofanpåse

Tillsammans med Hedla har vi tagit fram kondoleanspåsar med goda produkter i två olika storlekar. De levereras fritt inom Kiruna C och Jukkasjärvi och kan beställas via oss eller Hedla.

Cellofanpåsen kostar 359 kr och innehåller chokladstrut, hjortronmarmelad från Jokkmokksbär, Huså frökex och ett handstöpt ljus från Åre ljusfabrik.

Trälåda

Den stora trälådan kostar 689 kr och innehåller Kirunapraliner, Huså frökex, hjortronmarmelad från Jokkmokksbär, Kirunakaffe, Alterhedens kaffeskorpor samt ett handstöpt ljus från Åre ljusfabrik.

Det ingår ett hälsningskort till både cellofanpåsen och trälådan. De ätbara produkterna är framtagna småskaligt och med stor omsorg hos producenter med anknytning till vår norra landsända.

Gäst på begravning

Klädsel

Att klä upp sig till en begravning är ett fint sätt att visa respekt och hedra den avlidne. Traditionellt gäller mörk klädsel, vilket innebär svart, grå eller mörkblå kostym, dräkt, klänning eller kjol med vit skjorta eller blus. En svart slips eller vit scarf är alltid rätt. Vit slips bärs av närmaste familjen. Barn och ungdomar behöver inte klä sig i svart och vitt, utan kan ha de finkläder de tycker om.

Ljus klädsel innebär att man undanber mörka sorgkläder. Man bör ändå tänka på att klädseln går i lugna färger utan för stora mönster.

Valfri klädsel betyder att man själv väljer vad man vill ha på sig, men färgerna bör ändå vara dämpade och diskreta.

När ska man komma till ceremonilokalen?

När man ska vara på plats i lokalen innan begravningen börjar kan variera beroende på antalet gäster. Det brukar räcka att komma 15 minuter före, så man hinner hälsa på de anhöriga och sätta sig tillrätta. Om det är en begravning där det förväntas komma många gäster bör man vara där i god tid för att hinna hänga av sig och hitta en sittplats.

Var ska man sitta?

Traditionellt sitter närmaste familjen längst fram på höger sida, övrig släkt bakom dem. Vänner, kollegor och andra gäster sitter på vänster sida. Avvikelser av dessa placeringar kan givetvis förekomma beroende på andra traditioner, praktiska skäl och de anhörigas önskemål.

Tal

Vill man hålla tal under själva begravningen bör man meddela det senast vid ankomsten till ceremonilokalen, så vi kan förbereda mikrofon och ljud. Dessa tal är oftast mer kortfattade och formella än de tal som hålls vid en minnesstund efter begravningen.

Fotografering och filmning

Det går bra att fotografera, förutsatt att anhöriga inte uttryckt andra önskemål. Fotografering och filmning bör ske med omtanke och respekt, både för den avlidne och de närvarande, och inte spridas eller delas utan de medverkandes godkännande.

Blommor

Ge blommor till begravningen är ett fint sätt att hedra den avlidne. Det finns många olika buketter, dekorationer, kransar och hjärtan att välja mellan. Officianten läser upp hälsningen och vem blommorna är ifrån under själva ceremonin, och anhöriga får sedan med sig korten hem. Vid en jordbegravning följer blommorna med till kyrkogården och placeras ut runt graven. Är det en kremationsbegravning läggs blommorna ut efter avslutad akt, om inte anhöriga väljer att ta med sig dem hem eller till minnesstunden.

Oavsett om avskedstagandet sker under ceremonin eller ute vid graven så är det brukligt att ha med en handblomma som man lägger på kistan eller urnan. Det är oftast en enkel ros men kan även vara en blomma som den avlidne tyckte om, till exempel en tulpan, gerbera eller något från naturen.

Blommor till begravningen beställs senast två dagar innan ceremonin äger rum. Enklast görs det via minnessidan eller hos Djungelstugan.